Etkinlikler

Girişim 23 Zirvesinde Genç girişimciler ve deneyimli iş insanları Girişimcilik Meydanı’nda buluştu.

Genç girişimciler ve deneyimli iş insanları

Girişimcilik Meydanı’nda buluştu

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu:

“Gençler sivil toplum kuruluşlarında aktif rol almalı”

 

Ankara Congressium’da üç gün boyunca devam eden Girişim ‘23 Zirvesinin son gününde ‘Girişimcilik Meydanı’ paneli düzenlendi. Panelde sivil toplum kuruşlarının genç temsilcileri ile deneyimli iş insanları Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için tecrübe paylaşımı yaptı. Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinde sivil toplumun rolü tartışıldığı ‘Girişimcilik Meydanı’ paneline Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD), Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Sanayi Odası (ASO), Endeavor Türkiye, Patent ve Marka Vekilleri Derneği, JCI Türkiye, TOSYÖV, ANGİKAD, Türkiye Bilişim Derneği, WEB3 Teknolojileri Derneği, Tohumluk Vakfı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu temsilcileri katıldı. ‘Girişimcilik Meydanı’ panelinde blok zinciri ekosisteminden tarım sektörüne, girişimcilerin karşılaştığı sorunlar, çözüm yolları, kamunun girişimciliği desteklemesindeki teşvikler gibi başlıklar ele alındı.

“Sivil topluma dahil olmak motivasyonu artırıyor”

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, “Türkiye'nin mozaiği gibiyiz. Balo da yapıyoruz, mevlüt de okutuyoruz, iftar yemeği de veriyoruz. İzmir, Bursa, Konya ve Çorum’da dört şubemiz var. Yaptığımız etkinlikler üyelerimizin ticaretini olumlu etkiliyor. Genç girişimcilerin mutlaka sivil toplum örgütlerine üye olması gerekiyor. Sivil topluma dahil olmak motivasyonu artırıyor ve bilgi paylaşımı imkânı sunuyor” şeklinde konuştu. Yıl sonuna kadar 2 bin üyeye ulaşmayı hedeflediklerini ve Avrupa Birliği projelerini takip ederek GGYD üyelerini bu projelerle eşleştirmeye çalıştıklarını belirten Allıoğlu, “Cumhuriyet değerlerine ve demokrasi kültürüne sahip bir STK olarak üniversiteler ve teknokentlerle işbirliği içindeyiz” dedi.

Girişimcilik Meydanı paneline Ankara Ticaret Odası’nı (ATO) temsilen katılan ATO Meclis Üyesi Belgin Sağdıç ise, ATO'nun 200 bin üyesi olduğunu vurgulayarak girişimciler için geliştirme programlarına sahip olduklarını söyledi.

“Girişimciler ekosisteme geri besleme yapmalı”

Endeavor Türkiye Pazarlama ve İletişim Müdürü Eylül Şarer de başarılı girişimcilerin ekosisteme geri besleme yapması gerektiğine dikkat çekerek, kazanılan paranın bir kısmıyla yeni girişimcilere melek yatırımcı olunabileceğini söyledi.  Mentorlük faaliyetlerinin girişim dünyasında önemli bir yer tuttuğunu belirten Şarer, “Medyanın önemli bir görevi olduğunu var. Başarılı girişimlerin medyada yer bulması da önemli” dedi.

“Tersine göçün zamanı geldi”

Tohumluk Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Canan Baza da bir köy okuluna yardım etme çabalarının Tohumluk Vakfının kurulmasına öncülük ettiğini dile getirerek, “Tersine göçün zamanının geldiğini düşünüyorum. Kırsalda yaşam güçlenmeden şehirlerde rahat bir yaşam hayal edilemez. Köylerin sosyal ve kültürel mirasını korumak ve bunları gelir elde edilebilecek modellere dönüştürmek için köprüler kuruyoruz” diye konuştu.

“Kadın kooperatiflerine önem veriyoruz”

ANGİKAD Başkanı Hande Öztürk ise üniversitelerde girişim kampları düzenlediklerini ve kampların sonunda fikir yarışmaları düzenleyerek başarılı fikirleri startup'lara dönüştürdüklerini söyledi. Girişimcilikte toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Öztürk, “Kadın kooperatiflerine büyük önem veriyoruz. Kooperatiflerin oluşumuna, gelişimine değer veriyoruz” şeklinde konuştu.

Gelecek Gençler ile Gelecek

Girişim ’23 Zirvesi kapsamında GGYD tarafından düzenlenen diğer bir etkinlik ise “Gelecek Gençler ile Gelecek” başlıklı toplantı oldu. Toplantıda KOSGEB, TÜBİTAK ve Ticaret Bakanlığı’nın girişimcilere sağladığı destekler ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görevli Serpil Çınar tarafından girişimcilere yapılan sunumda Kültür Endüstrisinin tanımından sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın yollarına kadar pek çok konuda girişimcilere yol gösterildi. Çınar, “Gençlerin girişim ve eser üretimine 15 milyar lira destek sağlandı” dedi. Gençlere girişimcilik ile ilgili diğer desteklerden bahseden Tuğba Akdoğan ise “Yola çıkmaya hazırlanan bir girişimci öncelikle kendisine ve iş koluna uygun devlet destek ve teşviklerinin ne olduğunu araştırmalı” şeklinde konuştu.

“Pek çok destek öğrendim”

 Gelecek Gençler ile Gelecek toplantısına dinleyici olarak katılan Filiz Taşlı, bir girişimci olarak etkinliği çok faydalı bulduğunun altını çizerek, “Şirketime nerelerden hangi destekleri alabileceğimi ve mevcut teknolojimi nasıl daha ileri taşıyabileceğimi gördüm. Hiç farkında olmadığım pek çok destek öğrendim” şeklinde konuştu.



Copyright  GGYD